Jämtlandssången

Så tåga vi tillsamman bort mellan Jämtlands gröna ängar bort mellan nyland som prunka fulla av bröllopsblomsters prakt.

Så skåda vi med gamman hän över berg i blåa fjärran hän över sjöar, strömmar, skogar jämt kring bygder på vakt.

Fagert är landet som blev vår lott och arvedel så firom dess fägring nu med sång och stråkars spel. Tändom ånyo det hopp som våra fäder närt! För slit och mödor av fröjd och sol ett mått oss beskärt.

Tännforsen - Sveriges största vattenfall

Fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter. Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på ca 1 560 kvadratmeter.

Fallet utgör en del av Indalsälven och förbinder sjöarna Tännsjön (ovan fallet) och Östra Noren (nedan fallet). Mängden vatten som forsar fram varierar kraftigt mellan årstiderna. Ett normalt år når vattenflödet sin toppnivå under andra halvan av maj, då 200–400 kubikmeter vatten forsar över fallets nacke varje sekund. Minst är det mellan december och februari, då Tännforsen istället täcks av en isskrud.

Tännforsen i vinterskrud

Oviksfjällen

Oviksfjällen, sydsamiska: Luvlietjahkh, är ett fjällområde i västra Jämtland, cirka 30 km väster om Storsjön. Fjällen är renbetesområde för Tossåsens sameby. Väster om fjällen ligger Glens sameläger.

Oviksfjällens högsta topp är Hundshögen, 1 372 m ö.h. Söder om Hundshögen ligger Valskaftet. Norr om Hundshögen ligger i ordningsföljd (sett vid horisonten från till exempel Frösön): Storfjället, Östfjället, Falkfångarfjället (sydsamiska Håltohke), Drommen samt Västerfjället. Mellan Drommen och Västerfjället ligger Bydalen och Höglekardalen. Därifrån utgår flera markerade vandrings- och skidleder som också har ändpunkter i bland annat Arådalen och Gräftåvallen.

 

Frösövallen

Frösövallen är EFS sommarcafé och vandrarhem som ligger naturskönt och avskilt med Jämtlands hela fjällvärld som fond. Du kan njuta av nybryggt kaffe och hembakat bröd. Frösövallen ligger på promenadavstånd från både Frösö kyrka och Petersson-Bergers ”Sommarhagen”.

Utsikt över fjällen

Tivars gården

Vår servering har 49 platser inomhus, lokalen är lätt tillgänglig och anpassad med låga eller inga trösklar samt en stor handikappanpassad toalett med skötbord. Vi har även en barnstol för de minsta i familjen. Utomhus när vädret tillåter finns det möjlighet att sitta på bryggan nere vid sjön och njuta av utsikten över Bydalsfjällen.

 

Ombord på färjan från Isön till Norderön

Ta kajaken och upplev den vackra kusten vid Norderön och Verkön. Vill du vara ute längre kan du ta en flerdagarstur och fortsätta mot Isön, Andersön och sedan vidare efter Storsjöns östra strand. Vi är med i Storsjön Kajak som har tagit fram en karta med lämpliga rastplatser och förslag på trevliga turer. Vill du hyra kajak är det bästa att boka i förväg! Det kan du göra via mail: bokning@tivars.se eller på telefon 070-385 51 52.